Dobro zračenje je pomembno.. zakaj že?

Dobro zračenje je pomembno.. zakaj že?

Vsak lastnik eksotičnih živali se zaveda, da je dobro zračenje en izmed ključnih faktorjev, ki vpliva na dobro počutje in zdravje živali.
Seveda se način zračenja in količina zračnega pretoka razlikuje, potrebno ga je prilagoditi posamezni vrsti živali – še pred tem, preden kupimo terarij.

Terarij se zdaj običajno prezračuje preko dveh prezračevalnih rešetk, pritrjenih na različnih straneh, ki preprečujeta nastajanje zatohlega zraka. Namestitev mreže za zračenje na sprednji strani terarija je zelo ugodna, saj pogled v terarij ostane »neoviran«. Z ogrevanjem tal z grelnimi podlogami ali kabli, razsvetljavo in grelnimi žarnicami se zrak v terariju segreje in dvigne. Del toplega zraka uhaja skozi ventilacijo, ki je običajno vgrajena v pokrov terarija, zato svež zrak priteka skozi prezračevanje, nameščeno pod drsnimi stekli na sprednji strani terarija. Kroženje zraka prispeva tudi k sušenju stekel in dekoracije.
Brez prezračevanja v spodnji tretjini terarija se v vlažnih terarijih hitro pojavi z vlago nasičen zatohel zrak, kar vodi do zarosenih stekel, lahko povzroči tudi nastanek plesni.

Seveda pa mora biti tudi prostor, kjer se terarij z živaljo nahaja, dobro prezračevan.

 

 

Kako pa je s kajenjem v prostoru, kjer se nahajajo živali?
Pri ljudeh je pasivno kajenje povezano z dihalnimi težavami, od kašljanja in kihanja do astme in kratke sape. Okužbe dihal, kot sta bronhitis in pljučnica, so tudi bolj razširjene pri ljudeh, ki vdihujejo toksine, povezane s tobakom. Nevarnost sega na povečano tveganje za pljučni rak, možgansko kap in bolezni srca. Vendar pa pasivno kajenje ni nevarno samo za ljudi … nevarno je tudi za hišne ljubljenčke. Življenje v hiši s kadilcem izpostavlja pse, mačke, predvsem pa ptice in plazilce, večjemu tveganju za številne zdravstvene težave.

Lahko razvijejo težave z dihanjem/ oziroma respiratorne infekcije, alergije, astmo in lahko celo zbolijo za rakom zaradi izpostavljenosti tobačnemu dimu. Tako da, če že kadite.. ne kaditi v prisotnosti živali, saj jim boste s tem prihranili marsikatero zdravstveno težavo 🙂