DS Reptiles

Roza ličinke

2,20  z DDV

V pakiranju je ca. 125 ml (NETO) ličink v velikosti med 0,5 – 1 cm.

Availability: Samo še 2 na zalogi (se lahko naroči)

Šifra: 100-5110 Kategorija:

Roza ličinke

Roza ličinke (Lucilia caesar) oziroma ličinke zlate muhe, kot jih poimenujejo, se v osnovi uporabljajo kot vaba za ribolov, vendar pridobivajo vedno večji pomen v prehrani podrevnic, okrasnih hroščev in manjših plazilcev. Zlate muhe pripadajo rodu Lucilia in s tem družini brenčačk (Calliphoridae). Najdemo jih po vsej Evropi. Muhe same so velike približno 8–10 mm in imajo zeleno-zlato sijoče telo, od koder izvira tudi njihovo ime.

Zlate muhe se prehranjujejo z različnimi sokovi. Sokove najdejo tako, da preletijo cvetove in posesajo nektar – spet po drugi strani pa spijejo sokove in mrhovine. Na mrhovino odlagajo tudi jajčeca – iz katerih se kasneje razvijejo ličinke, katere so nežno roza barve. Zato jih v angleščini imenujejo tudi Pinky Maggots. Običajno so gojene na svinjskem, ribjem ali perutninskem mesu.

Najbolj primerna temperatura za namestitev roza ličink je med 0-5 °C. Višje temperature spodbudijo ličinke k aktivnosti – kar povzroča trenje in s tem ustvarijo toploto. Ker postanejo zelo aktivne, hitro pobegnejo iz slabo zavarovanih zabojev oziroma posod. Poleg tega se pri višjih temperaturah tudi hitreje “zabubijo”. Pravtako se pospeši metabolizem roza ličink in s tem se sprošča amoniak. Amoniak ne povzroča samo neprijetnega vonja, ampak je za ličinke tudi škodljiv. Takoj ko se premikajo po substratu, prepojenem z amoniakom, začnejo hitreje umirati – saj ne prenašajo visokih koncentracij. Zato ličinke vedno namestimo v posodo s suhožagovino in pri nizki temperatura. Žagovina absorbira izločeni amoniak in ustvari optimalne pogoje za ličinke.

Po želji lahko tudi načrtno dopustimo, da se ličinke razvijejo v muhe in potem muhe ponudimo svojim živalim kot hrano.

 

Ličinke se vse pogosteje znajdejo na jedilniku žabic podrevnic, nekateri gojitelji pa jih ponujajo predvsem mladičkom raznih žužkojedih kuščarjev. So počasne, vseeno toliko aktivne, da vzpodbudijo plenilski nagon, hkrati pa jih lahko posipamo z različnimi vitaminskimi dodatki, saj se dobro sprimejo na njih.

 

Hranjenje roza ličink priporočamo v kombinaciji s hišnimi črički in puščavskimi kobilicami, in ostalo živo hrano.

Dobavitelj – Bugs International.

Teža 50 g

Namestitev in oskrba

Ličinke lahko hranimo v plastični posodi, z ustreznim pokrovom, ki omogoča dobro zračenje. Za počasnejši razvoj ličink jih hranimo pri temperaturah med 18 – 20°C, lahko jih pa brez težav hranimo tudi v hladnilniku. Za hrano jim ponudimo jabolka, hruške, banane, korenček, regrat ipd. Kot suha hrana so primerni ovseni kosmiči, pšenični otrobi ter ribja hrana (v obliki lističev). Priporočen substrat, v katerem jih držimo je sestavljen iz moke, ovsenih kosmičev in žagovine, vendar je potrebno paziti na zračno vlago.

Analitska sestava

Hranilne vrednosti:

Sestava:                                                      Vrednost:

  • surove beljakovine;                       20,00 %
  • surove maščobe;                            15,00 %
  • surov pepel;                                    1,00 %
  • vlaknine;                                         2,90 %
  • vlaga;                                                62,00 %

 

Primerno za

Roza ličinke so primerne za:

  • krastače, podrevnice in druge manjše žabe
  • mlade kameleone
  • mlajše kuščarje
  • akvarijske ribe
  • pajke

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Roza ličinke”
0
X