DS Reptiles

Skakači

4,00  z DDV

Availability: Na voljo po naročilu

Šifra: 100-6800 Kategorija:

Skakači

Skakači (Folsomia  sp.) so pra-insekti, ki živijo v vlažnih tleh in pomagajo pri procesu razkroja organskih snovi. So tudi pomemben element dobre in ustrezne prehrane za nekatere Folsomia spterarijske živali, kakor tudi za nekatere akvarijske ribe. Za nekatere so “le” dobrodošla sprememba v meniju, za ostale, še posebej za majhne terarijske živali so bistvenega pomena za preživetje. Primerni so za naselitev v terarije s podrevnicami, kameleoni, bogomolkami ter pajki.

 

 

Skakači živijo na in v zemlji, običajno do 10 cm globine; ampak najdemo jih tudi v drevesnem lubju, na vodni gladini, morskih obalah, v gnezdih mravelj in termitov. Potrebujejo vlažno podlago, vendar zdržijo tudi sušna obdobja. Živijo v velikih kolonijah; na 30 cm2 površine ca. do 400.000 primerkov. Z njihovim načinom prehranjevanja so pomemben faktor pri predelavi zemlje v humus. Odstranjujejo organske odpadke in tako spodbujajo hranilnost zemlje – s tem povezano tudi boljšo rast rastlin. Ker spremenijo odpadke v naravno gnojilo, so še posebno uporabni pri kmetijstvu. Večina vrst skakačev so vsejedci, prehranjujejo se z organskimi odpadki, iztrebki ter mrhovino.

Dihajo skozi kožo, zato potrebujejo vlago, vendar preživijo tudi sušna obdobja. Razmnožujejo se partonogenetsko, zatorej obstajajo najverjetneje samo samice. Pri 20°C dozorijo spolno nekje v 21 do 24 dni. Nato odložijo okrogla jajčeca v zemljo – med 30 do 50 jajčec, ki se v roku 7 – 10 dni razvijejo. Najboljši rezultat dosegamo pri 21 °C, pri temperaturah nad 28°C se jajčeca več ne razvijejo. Življenjska doba posameznega skakača pri 15°C znaša v povprečju 240 dni, pri 24°C pa samo 111 dni. Zaradi tega se spremeni tudi število jajčec, ki ga odložijo v svojem življenju, pri temperaturah od 15 – 21 °C; med 1100 in 900 jajc, pri 27 °C samo 100 jajc.

Pri zelo veliki naseljenosti v terariju lahko pride do kanibalizma nad jajčeci.

V kombinaciji z belimi izopodnimi raki so odlična čistilna vojska v vsakem terariju.

Dobavitelj – Bugs International.

Teža 200 g

Primerno za

Skakače primarno naseljujemo v terarije kot čistilno ekipo. Odstranjujejo organske odpadke (odpadlo listje), iztrebke in mrhovino.

Skakače kot hrano lahko ponudimo tudi majhnim akvarijskim ribam, z veseljem pa jih bodo pojedli tudi mladiči majhnih tropskih žabic in ostalih tropskih vrst kuščarjev.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Skakači”
0
X