fbpx

DS Reptiles

Zamrznjene miši

2,00 9,00  z DDV

Počisti
Šifra: Ni na voljo Kategorija:

Zamrznjene miši

Zamrznjene miši so odlična in varna hrana za kače, kuščarje in dvoživke. Hranjenje živali z živim plenom je lahko nevarno – za lastnika in kačo! Živi glodalci lahko plazilcem, s katerimi se hranijo, dejansko povzročijo hude poškodbe – včasih celo usodne. Če se kača na primer okrog miške napačno zvije, se bo miška z zobmi in nogami branila in ugriznila v kačja očesa in usta. Te poškodbe lahko povzročijo “gnitje ust”, kar lahko povzroči okužbe in celo smrt.

Katero velikost naj izberem?

Najenostavnejše  vodilo za izbiro ustrezne velikosti plena je ta, da naj bo plen nekoliko večji od najdebelejšega dela kače. Po hranjenju bi se naj opazila rahla izdolbina v trebuhu, kjer se vidi oris plena. Drugo vodilo – izberite plen, ki naj predstavlja 15 – 20% telesne teže kače.

Primer: za 70 g kačo je ustrezen plen v teži med 7-10g.

 

Pravilno odmrzovanje

Zamrznjeni glodalci, kupljeni v trgovini ali rejcu, je treba pred pakiranjem v hladilnik, zamrzovalnik ali pomivalno korito ponovno pakirati v čiste vrečke z zadrgo (Zip Lock bag). Sklede, v katere so nameščene te vrečke (za segrevanje ali odtajevanje v hladni vodi, glej spodaj), je potrebno uporabiti samo za ta namen. Ne uporabljajte sklede, v kateri bo tudi vaša hrana, tudi če so glodalci v čistih vrečah.

1. način: uporaba hladilnika: Odtaljevanje v hladilniku je najpogostejša praksa. Zahteva nekaj preudarnosti, vendar je zelo varen način in ne zahteva nobenega truda z naše strani (razen premika glodalca iz zamrzovalnika v hladilnik). Čas odtajevanja se razlikuje glede na temperaturo hladilnika – nekateri kot splošno vodilo uporabljajo 8-10 ur za ca. 0,5 kg mesa. Za miši lahko pričakujemo, da se bodo odtalile v 2 urah, pri podganah v 4-5 urah. Najbolj varno: zamrznjene glodalce postavite v hladilnik čez noč in jih uporabite naslednji dan.

2. način: odmrzovanje v hladni vodi: Ta metoda je hitrejša kot 1. način, vendar zahteva občasne menjave vode in pušča več prostora za napake. Zamrznjene glodalce v vrečah z zadrgo namakamo po 30 minut v vedru hladne vode, po tem pa vodo odlijemo in nalijemo svežo. Odrasle podgane lahko odtajamo v samo 1 uri. Uporabljene vrečke morajo biti neprepustne, da se škodljive bakterije ne začnejo prekomerno razmnoževati. Segrevanje in hranjenje Po odmrzovanju je potrebno glodalce pred hranjenjem nekoliko ogreti. To najlažje storimo tako, da vrečko z odtajenimi glodalci namestimo v posodo s toplo vodo. Čas segrevanja je odvisen od velikosti glodalca. Voda naj ne bo na dotik prevroča. Glodalce ponudite svojim živalim kmalu po odtajevanju in segrevanju. Cele živali vsebujejo notranje organe, prej zaužito hrano in nepredelane odpadke ter hitro propadajo.

Pogoste napake

Glodalcev ne odtajajte v prevroči vodi (to velja tudi za našo hrano). Bakterije, povezane z boleznimi in propadanjem, za katere lahko domnevamo, da so prisotne pri vseh glodalcih, se začnejo razmnoževati že pri 5°C. Takšne bakterije se lahko oprimejo odmrznjenih zunanjih površin glodalca, čeprav je sredina še vedno zamrznjena. Glodalcev nikoli ne smete odtajati v mikrovalovkah, ki jih uporabljate za lastno hrano. Možno je odtaljevanje v mikrovalovni pečici, namenjeno posebej za hrano za hišne ljubljenčke, ob predpostavki, da je mogoče živilo popolnoma odtajiti in ni delno kuhano. Glodalce, odmrznjene v hladilniku, lahko ponovno zamrznemo (če so ostali v hladilniku). Glodalcev, odmrznjenih v hladni vodi, ne smemo ponovno zamrzniti.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Zamrznjene miši”
0
X