fbpx

DS Reptiles

Mokarji ali zofobi

Mokarji ali zofobi?

Mokarji ali zofobi? Vprašanje, s katerim se vsak lastnik eksotičnih živali prej ali slej sooči. Ko ju primerjamo, lahko hitro pride do zamenjave lastnosti obeh vrst ličink. Ampak ne glede na to, katero vrsto izberete, vsaka ima svoje pozitivne lastnosti.

Mokarji so veliko manjši in imajo manjšo hranljivo vrednost kot zofobi. Pravtako vzdržijo višje temperature (vse do 31°C). Zofobi rastejo počasneje – zaradi nižje vsebnosti hitina imajo mehkejše telo.

Velikost

Velikost je ena izmed glavnih lastnosti, v katerih se razlikujejo. Ličinke zofobov zrastejo vse do 6 cm, medtem ko so mokarji veliko manjši – zrastejo le do ca. 3 cm. Zofobi so tudi veliko masivnejši, v primerjavi ličink v isti velikosti.

Mokarji - končna velikost ličink
Mokarji – končna velikost ličink
Zofobi
Zofobi – končna velikost ličink

Namestitev

Druga pomembna lastnost, ki jo ločuje, je tudi namestitev oziroma shranjevanje za daljše obdobje. Mokarje imamo lahko v hladilniku več mesecev, da podaljšamo čas pred spremembo ličink v bubo in nato v hrošča. V tem času ne bodo rastli, ampak bodo neke vrste “otrpnili”. Zato jih lahko brez težav naročimo v večjih količinah in jih imamo vedno pri roki. Po drugi strani žal zofobov ne moremo shranjevati v hladilniku, saj jih nizke temperature ubijejo.

POZOR: mokarje je pred hranjenjem potrebno obvezno segreti toliko, da se začnejo spet premikati. Nikoli ne hranimo takoj iz hladilnika.

Da bi plazilcem ponudili zofobe polne vitaminov in ostalih koristnih snovi, jih hranimo z ovsenimi kosmiči ali pa pšeničnimi otrobi, prestavimo jih v posodo z večjo površino. Za zagotavljanje zadostne količine tekočin jim ponudimo sveže sadje in zelenjavo iz ekološke pridelave. Najbolj priljubljena sta korenček in jabolko. Sadje in zelenjavo ponudimo samo v tolikšnih količinah, ki jih zofobi pojedo v enem dnevu, saj se v nasprotnem primeru pojavi plesen. Namestimo jih v plastični zaboj, za skrivališče jim ponudimo jajčne kartone. Dodatnega vira toplote ne potrebujejo, ne marajo pa sončne svetlobe.

Mokarje je pravtako potrebno prestaviti v posodo z večjo površino, jim dodati hrano (pšenične otrobe, ovsene kosmiče) – pazimo, da se ne začne delati plesen. Za hidracijo jim lahko ponudimo kos jabolka ali kakšno drugo vrsto sadja, zelenjave. Če jih hranimo v hladilniku, hidracija ni potrebna.

Analitska sestava:

Zofobi Mokarji
Sestava:                                                      Vrednost: Sestava:                                                      Vrednost:
surove beljakovine;                       20,50 % surove beljakovine;                       11,00 %
surove maščobe;                            13,70 % surove maščobe;                            15 %
surov pepel;                                    1,30 % surov pepel;                                    1,5 %
vlaknine;                                         2,90 % vlaknine;                                         1,00 %
vlaga;                                                61,60 % vlaga;                                                85,00 %

Za obogatitev hranilnih vrednosti posameznih ličink priporočamo Repashy Bug Burger, ki je hrana prav za žuželke, uporabimo pa lahko tudi Repashy Superload, Repashy Calcium Plus LoD ali Repashy Calcium Plus HyD. Vse je odvisno, katero vrsto živali boste hranili.

Varnost

Glava zofoba - vidne so klešče in bodalo
Glava zofoba – vidne so klešče in bodalo

Zofobi so že po naravi veliko bolj agresivni in lahko dejansko ugriznejo ali “zabodejo” plazilce. Njihovo bodalo se nahaja na sprednjem delu glave in je trdi kos eksoskeleta. Pravtako lahko urinirajo, kar je še bolj nadležno.

Zofobe kot hrano priporočamo predvsem odraslim plazilcem, da preprečimo morebitne poškodbe. So tudi veliki požeruhi – če jih preveč naselimo v posodo in premalo hranimo, se med sabo pojedo (kanibali).

 

Mokarji ne grizejo ali bodejo. Ampak imajo trši eksoskelet – kar lahko povzroči zaprtje (predvsem pri mladičkih plazilcev).

Če upoštevamo vsa navodila, izberemo mokarje in zofobe, kadar so živali primerno velike, ne bo nobenih težav. Zaradi svoje oblike in načina premamijo vsakega plazilca.

V primeru, če želimo mladičkom vseeno privoščiti kak priboljšek, jim lahko ponudimo Voščene vešče. So mehke, nimajo eksoskeleta, ne grizejo in ne bodejo. Vsekakor ne smemo pretiravati z nobenimi ličinkami – mokarji, zofobi in voščene vešče naj bodo samo dodaten “priboljšek” oziroma popestritev obroka.

Za konec še naj poudarimo: mokarji (Tenebrio molitor) in zofobi (Zophobas morio) niso ena in ista vrsta ličink! Čeprav so si po izgledu podobni.

 

Leave a Comment

0
X