fbpx

DS Reptiles

Živa hrana za akvarijske organizme

Živa hrana za akvarijske organizme

Živa hrana za akvarijske prebivalce izredno dragocena – saj je točno takšna, kot jo je mati narava predvidela za ribe in nevretenčarje. Pravtako jim dajo tudi priložnost, da si hrano izborijo in jo ulovijo – kar daje izredno raznolikost h življenju v akvariju.

V resnici nam ni posebej potrebno kaj dolgo razpravljati o pomenu in razpravi hranjenja z živo hrano – ne samo, da organizmom približa naravni spekter hrane, temveč ponuja tudi dobrodošlo spremembo. Pri hranjenju s kosmiči in granulatom je organizmom hrana »servirana« na krožniku, saj ni potrebno nobene muke ali borbe, da se nasitijo. Za živo hrano pa se je potrebno potruditi, saj, le ta plava, se skriva in poskuša pobegniti pred lačnimi usti. Največja prednost je pa predvsem ta – če v slučaju ponudite preveč hrane, ne bo povzročila dodatnega onesnaženja vode – ampak bo živela nekaj časa dalje. V najslabšem primeru se nekatere ličinke komarjev razvijejo v komarje, vendar se dejansko ne zgodi nič več in vsaj to nima negativnega vpliva na kakovost vode.

Če ne želite sami vzrejati žive hrane, jo lahko kupite med drugim tudi pri nas. Posamezno živo hrano imamo skladiščeno na ustreznih nizkih temperaturah. Ker so porcije običajno precej velike, se celotne hrane ne sme hraniti naenkrat (seveda spet odvisno od količine živeža v akvariju).

Živa hrana za akvarisjke prebivalce

Kdo obožuje živo hrano?

Velika večina akvarijskih rib je zelo očitnih oboževalcev žive hrane. Na primer, gupiji, platiti, neonke in druge tetre, pa tudi cebrice in krapovci, pa tudi nitkarji so tipični vsejedi, ki radi jedo živo hrano poleg predelane hrane (kosmiči). Siamski bojevniki in številni ostriži so celo čisti mesojedci, ki zbolijo zaradi mešane hrane z visoko vsebnostjo zelenjave. Tudi raki, kozice, jastogi radi lovijo tudi naravno hrano in celo pritlikave kozice in nekatere vrste polžev (jabolčni polži) se jim ne morejo upreti.

Katera živa hrana je primerna za vsakodnevno hranjenje?

Črvi, kot so enhitreje, bananini črvi, mikročrvi ali tubifex, vsebujejo sorazmerno veliko maščobe in zato niso primerni za vsak dan. Majhni rakci, kot so artemia (solinski rakci) ali samooki (cyclops) in vodne bolhe (daphnia sp.), pa so precej bogati z vlakninami in lahko prispevajo k zdravi prebavi. Vsebujejo tudi vitalni hitin za rake, kot so pritlikave kozice, raki, pritlikavi rakci in seveda za ostale vrste rakov (ki živijo hkrati v vodi in na kopnem). Ličinke žuželk, kot so črne, bele in rdeče ličinke komarjev, so dragocena živa hrana za vsak dan. Najboljša živa hrana, na primer kotačniki, so kot nalašč za gojenje zelo majhnih ličink rib, za katere bi bili celo nauplji artemije preveliki.

Lahko živo hrano gojim dalje?

Seveda nadaljnje gojenje žive hrane deluje, vendar predvsem s tistimi vrstami, ki celo življenje preživijo v vodi. Rdeče in bele komarjeve ličinke se lahko razvijejo v dejanske komarje. Vzreja v zaprtih prostorih zato ni priporočljiva – v primeru pobega grizejo ter so lahko izredno moteči. Druge vrste žive hrane, kot sta samooki in solinski rakci, je precej težko gojiti v velikih količinah, vendar z malo potrpljenja lahko dosežete željen rezultat. V primeru žive hrane pa obstajajo tudi kandidati, kot so vodne bolhe, moina ali različni črvi, kot so bleščeči črvi, grindal, enhitreje in drugi, ki jih je mogoče izredno enostavno in z malo truda vzgojiti v močne kulture.

Prednosti žive hrane

Ne glede na to, ali gre za sladkovodni akvarij ali morski akvarij –  večina akvaristov svoje ribe rado razvaja z živo hrano. Hranjenje žive hrane je še posebej prijazno živalim in zadovoljuje naravni lovski nagon rib, ki je del običajnih živalskih nagonov in ga ni mogoče ali ne bi smeli zatreti, kar posledično spodbuja vitalnost živali. Tako je mogoče ohraniti naravno vedenje in nekateri strokovnjaki so prepričani, da ribe, ki se razvajajo z živo hrano, živijo dlje in bolj zdravo kot druge. To je zato, ker živa hrana vsebuje veliko bistvenih mineralov, pa tudi druge vitamine in hranila.

  • · zadovoljuje lovski nagon živali
  • · spodbuja vitalnost
  • · prinaša raznolikost
  • · vsebuje veliko pomembnih mineralov
  • · bogata z različnimi vitamini
  • · vsebuje številna hranila
  • · najboljša naravna hrana
  • · približa način hranjenja, kot bi ga imeli v naravi

Skladiščenje žive hrane

Da bi živa hrana še posebej dolgo zdržala, jo je pomembno optimalno skladiščiti. Posamezne vrste živil imajo različen rok trajanja in različne zahteve glede skladiščenja. Pomembno je, da se živa hrana hrani le toliko časa, kolikor je nujno potrebno. Hrana, ki je nameščena v vrečkicah je treba tudi prestaviti iz embalaže, nato jih sprati in prestaviti v večjo posodo, da se življenje malih živali podaljša.

Bele komarjeve ličinke

To so ličinke čopastega komarja, ki spada med ne preveč priljubljene komarje. Same ličinke so skoraj prozorne in so lahko dolge tudi do 15 mm. Shranjujte jih v hladnem in po možnosti temnem prostoru, tako da je še posebej primerna škatla za shranjevanje hrane (npr. tupperware ali podobna) s svežo vodo, ki jo nato postavite v hladilnik. Številni akvaristi tudi izkoristijo priložnost in ličinke redijo v lastnih sodih za dež. Čeprav tam naravno preživijo zelo dolgo, lahko v hladilniku preživijo dva tedna – če jih pustimo v vrečkicah. Če želimo podaljšati življenjsko dobo, pa je potrebno storiti sledeče:

Vsebino vrečke izlijte v gosto cedilko, tako da voda odteče. Vodo iz vrečke obvezno zavržemo, nato presipamo ličinke v odprt lonček in napolnimo z vodo. Sveža voda naj ima enako temperaturo, kot jo je imela tista v vrečki. Lonček z vodo lahko pripravimo že en dan preden prejmemo ličinke. Temperatura skladiščenja v hladilniku naj bo med 2 – 8 °C. Tako lahko podaljšamo rok uporabe na 4 – 6 tednov. Z redno menjavo vode skrbimo za čistost hrane, obvezno je tudi odstranjevanje morebitnih poginulih ličink.

Rdeče trzače / rdeče komarjeve ličinke

Rdeče trzače, ki jih akvaristi radi imenujejo tudi bloodwormi, so ličinke komarjev trzač. Glede na to, iz katere vrste komarjev izvirajo, so lahko velike od 2 mm – 20 mm. To je verjetno ena najpogosteje hranjenih živali za akvarijske organizme. Nahajajo se v številnih različnih celinskih vodah, saj zlahka preživijo tudi v vodah z nizko vsebnostjo kisika. Tako kot večino druge hrane, je tudi njih potrebno skladiščiti v hladnem in temnem prostoru. Vendar pa je treba ličinke, ki jih ne nameravamo prestaviti, ponuditi ribam hitro in v kratkem, saj v vrečkah ne preživijo dolgo. Kljub temu je pomembno, da v akvarij ne dodajate prevelikih količin, saj bi lahko ribe sicer imele težave s prebavo. Pred hranjenjem je pomembno tudi, da ličinke rdečih komarjev dovolj napojimo in nikoli ne vlijemo vode iz vrečke v akvarij, saj ta vsebuje iztrebke ličink. . Če želimo podaljšati življenjsko dobo, pa je potrebno storiti sledeče:

Vsebino vrečke izlijte v gosto cedilko, tako da voda odteče. Vodo iz vrečke obvezno zavržemo, nato presipamo ličinke v odprt lonček in napolnimo z vodo. Sveža voda naj ima enako temperaturo, kot jo je imela tista v vrečki. Lonček z vodo lahko pripravimo že en dan preden prejmemo ličinke. Temperatura skladiščenja v hladilniku naj bo med 2 – 8 °C. Tako lahko podaljšamo rok uporabe na 2 – 4 tedne. Z redno menjavo vode skrbimo za čistost hrane, obvezno je tudi odstranjevanje morebitnih poginulih ličink.

Vodne bolhe

Vodne bolhe spadajo med listnate rakovice, ki jih je okoli 90 različnih vrst. Na področju akvaristike se hrani predvsem rod Daphnia. Tudi če so zaradi njihovega skakalnega gibanja idealni za hrano in zadovoljujejo lovski nagon rib, s pravimi bolhami nimajo nič skupnega. Glede na to, kateremu rodu pripadajo, lahko vodne bolhe dosežejo velikost do 6 mm, tako da so primerne tudi za majhne akvarijske ribe. Živijo predvsem v stoječih vodah, kar pomeni, da jih mnogi akvaristi ulovijo v naravi, namesto da bi jih kupili. So zelo bogate z vlakninami, vendar imajo le nizko hranilno vrednost, zato jih je treba uporabljati predvsem kot krmni dodatek. Vodne bolhe imajo dva glavna vitamina, ki sta za ribe ključnega pomena – vitamin A in D. Vitamin A je bistvenega pomena za rast in razvoj rib, hkrati pa služi tudi kot odlično sredstvo proti okužbam. Vitamin D je v prvi vrsti odgovoren za proizvodnjo kosti, zato so od nje odvisni vsi vretenčarji. Daphnia ponuja tudi majhne količine vitaminov B in C, ki se razlikujejo glede na količino hrane, ki so jo vodne bolhe zaužile. Vitamin B podpira rast tkiva in spodbuja apetit. Vitamin C pomaga pri oblikovanju in obarvanju kože. Na koncu Daphnia vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate (sladkorje in škrob) ter maščobe. Žive vodne bolhe zagotavljajo potrebne vitamine v sorazmerno uravnoteženih količinah. Hranjenje akvarijskih rib z vodnimi bolhami ne bo onesnažilo vode, kot pri ostali komercialni hrani, saj bodo vodne bolhe živele tako dolgo, dokler jih ribe ne najdejo in pojedo. Če želimo podaljšati življenjsko dobo, pa je potrebno storiti sledeče:

Vodne bolhe hranite s transportno vodo v odprti skodelici pri 5-15 stopinjah. V nobenem primeru ne dodajte sveže vode, saj bodo bolhe umrle. Odmrle živali je treba odstraniti, to izjemno podaljša rok uporabnosti. Lahko jih uporabimo tudi kot začetno kulturo za gojenje lastnih vodnih bolh.

Nauplji artemije in artemija

Majhni solinski rakci, ki so bogati z vitamini, hranili, vlakninami in beljakovinami in so zato nepogrešljiv del hrane akvarijskim organizmom. Številni akvaristi si iz naših kultur uredijo tudi svoje gojitvene kulture. Nauplji artemije so zaradi svoje majhnosti primerni tudi za majhne ribe ali kot gojitvena hrana za mlade ribe.

Kot že rečeno, so solinski rakci – pojavljajo se v celinskih vodah z zelo visoko vsebnostjo soli in močno alkalno vodo – s slanostjo daleč and vsebnostjo soli v morski vodi – do 70g/liter. Ti rakci že miljone let nimajo skoraj nobene konkurence – ker praktično skoraj noben organizem v tem sovražnem okolju ne preživi. Zato so solinski rakci tudi tako priljubljeni – ni možnosti, da bi z solinkimi rakci v svoj akvarij prinesli parazite.

Solinske rakce hranite s transportno vodo v odprti skodelici pri 5-15 stopinjah. V nobenem primeru ne dodajte sveže vode, saj bodo v nasprotnem primeru umrle. Odmrle živali je treba odstraniti, to izjemno podaljša rok uporabnosti. Lahko jih uporabimo tudi kot začetno kulturo za gojenje. Rok uporabe je nekje teden dni (brez hrane).

Leave a Comment

0
X