fbpx

DS Reptiles

Zofobi

1,90 26,00  z DDV

Počisti
Šifra: Ni na voljo Kategorija:

Zofobi

Zofobi (Zophobas morio) so ličinke velikega črnega hrošča in so dobrodošla popestritev jedilnika vsakega žužkojedega plazilca – vendar zmerno, saj vsebujejo zelo visok delež maščob. V nasprotnem primeru pa jih je celo priporočljivo hraniti živalim, ki so šibkejšega zdravja oz. okrevajo po kakšni bolezni.

Ker imajo zofobi precej močen ugriz, odsvetujemo hranjenje mladičev plazilcev z njimi, saj še mladiči nimajo dovolj močnih čeljusti in ugriza, da bi popolnoma prežvečili zofoba. Če žival v celoti pogoltne zofoba, lahko le-ta povzroči hude notranje poškodbe organov, kar v veliko primerih povzroči smrt živali. Za preprečitev le-tega je priporočljivo stisniti glavo zofoba s pinceto in na tak način je varen za prehranjevanje. Ličink zofobov ne priporočamo za hrano oziroma niti za posladek mladičkom – kot omenjeno že zaradi premalo močnega ugriza, kakor tudi zaradi neprimernih hranilnih vrednosti.

Zofobov ne puščamo brez nadzora v terariju, saj se hitro skrijejo v substratu oziroma podlagi. V podlagi se zabubijo in razvijejo v velikega črnega hrošča. Če se več ličink razvije v končen stadij (v hrošča), lahko kar hitro pride do razmnoževanja v terariju – kar pa ni priporočljivo. Postanejo prava nadloga in zaradi tega je potrebno menjati celotno podlago – pregrizejo lahko tudi ozadja, narejena iz stiroporja.

Hranjenje ličink zofobov priporočamo v kombinaciji s hišnimi črički in puščavskimi kobilicami, sredozemskimi murni in ostalo živo hrano.

Dobavitelj – Bugs International.

Teža Ni na voljo

Namestitev in oskrba

Da bi plazilcem ponudili zofobe polne vitaminov in ostalih koristnih snovi, jih hranimo z ovsenimi kosmiči ali pa pšeničnimi otrobi. Za zagotavljanje zadostne količine tekočin jim ponudimo sveže sadje in zelenjavo iz ekoloških pridelave. Najbolj priljubljena sta korenček in jabolko. Sadje in zelenjavo ponudimo samo v tolikšnih količinah, ki jih zofobi pojedo v enem dnevu, saj se v nasprotnem primeru pojavi plesen. Namestimo jih v plastični zaboj, za skrivališče jim ponudimo jajčne kartone. Dodatnega vira toplote ne potrebujejo, ne marajo pa sončne svetlobe.

Analitska sestava

Hranilne vrednosti:

Sestava:                                                      Vrednost:

  • surove beljakovine;                       20,50 %
  • surove maščobe;                            13,70 %
  • surov pepel;                                    1,30 %
  • vlaknine;                                         2,90 %
  • vlaga;                                                61,60 %

Primerno za

Ličinke zofobov so primerne za:

  • odrasle agame
  • odrasle kameleone (jemenski kameleon, panterjev kameleon in ostale vrste podobne velikosti)
  • velike akvarijske ribe (ostrižniki)
  • velikim žabam in krastačam

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Zofobi”
0
X